NEE TEGEN EEN NIEUWE OORLOG IN DE KAUKASUS!

Publié le par kras-ait

De uitbraak van militaire acties tussen Georgië en Zuid Ossetië dreigt zich te ontwikkelen tot een grootschalige oorlog tussen Georgië, gesteund door de NAVO, aan de ene kant, en de Russische staat aan de andere kant. Duizenden mensen zijn al vermoord en gewond geraakt - voornamelijk vreedzame bewoners; hele steden en dorpen zijn uitgewist. De maatschappij is overstroomd met modderige stromen van een nationalistische en chauvinistische hysterie.

Zoals altijd en overal in conflicten tussen de staten, is er niet een juiste partij - en kan die er niet zijn - in een nieuwe oorlog op de Kaukasus - er zijn alleen de schuldigen. De brandjes die gedurende jaren zijn gevoed hebben een militair vuur veroorzaakt. Het regime van Saakashvili in Georgië houdt tweederde van de bevolking in armoede, en hoe groter de interne ontevredenheid in het land die dit veroorzaakt, hoe meer het een uitweg probeert te vinden in de vorm van een "kleine oorlog die wordt gewonnen", in de hoop dat het alles kan afschrijven. De regering van Rusland is vastbesloten de hegemonie in de Kaukasus te houden. Vandaag proberen ze zich voor te doen als de verdedigers van de zwakkeren, maar hun hypocrisie is overduidelijk: in feite herhaalt Saakashvili slechts wat de soldaten van Poetin 9 jaar geleden in Tsjetsjenië deden. Heersende kringen in zowel Ossetië als Abchazië streven er naar hun rol als exclusieve bondgenoten van Rusland in de regio te versterken, en tegelijkertijd de verarmde bevolking te winnen voor het geteste toorts van het "nationale idee" en "het redden van het volk". Leiders van de VS, de Europese staten en de NAVO, aan de andere kant, wensen de invloed van hun Russische rivalen in de Kaukasus zo veel mogelijk te verzwakken, om zelf de controle over grondstoffen en het transport er van te krijgen. Aldus worden we getuigen en slachtoffers van de volgende ronde van wereld oppositie in de strijd om macht, olie en gas.

Deze strijd levert arbeiders - of ze nu Georgiërs, Osseten, Abchazen of Russen zijn - niets op, behalve bloed en tranen, niet te berekenen rampen en ellende. We drukken onze diepe sympathie uit met de vrienden en verwanten van de slachtoffers, met de mensen die dakloos zijn geworden en hun middelen van bestaan als gevolg van deze oorlog zijn kwijtgeraakt.

We zouden niet onder de invloed moeten vallen van de nationalistische demagogie die eist dat we een eenheid vormen met "onze" regering, waarbij wordt gezwaaid met de vlag van "het beschermen van het vaderland". De voornaamste vijanden van de gewone mensen zijn niet de arme broeders en zusters aan de andere kant van de grens of van een andere nationaliteit. Hun vijanden zijn de heersers en bazen van alle soorten, presidenten en ministers, zakenmensen en generaals, degenen die oorlogen voeren om hun macht en rijkdom uit te breiden. We roepen de arbeiders in Rusland, Ossetië, Abchazië en Georgië op het gif van nationalisme en patriottisme af te wijzen en de woede te keren tegen de heersers en de rijken aan beide kanten van de grens.

Russische, Georgische, Ossetische en Abchazische soldaten! Gehoorzaam de bevelen van jullie commandanten niet! Keer je wapen tegen degenen die jullie naar de oorlog stuurden! Schiet de soldaten van je "tegenstander" niet neer - verbroeder je met hen: een bajonet in de grond!

Arbeiders in actie! Saboteer militaire inspanningen, vertrek om te gaan naar bijeenkomsten en demonstraties tegen de oorlog, organiseer jezelf en staak er tegen!

Nee tegen de oorlog en diens organisatoren - heersers en rijke mensen! Ja tegen solidariteit van arbeiders over grenzen en de frontlinies!

Federatie van Onderwijs, Wetenschap en Technische Arbeiders, CRAS-IWA
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article